Stoppa massakern på kvinnor och barn i Gaza för Guds skull!!. 25 juli 2014

Stoppa massakern på kvinnor och barn i Gaza för Guds skull!!

 

 

Den senaste veckans rapportering av offensiven i Gaza kan inte ha undgå någon i sommarvärmen. Själv har jag dessutom följt nyhetsrapporteringen från Frankrike och Spanien, där man verkligen har jobbat för att ge en så bred bild av konflikten som möjligt, annat än här hemma.

 

Varje dag har vi kunnat följa Israels militäroffensiv i Gaza. Från 9 döda den första operationsdagen till ofattbara 796 döda i morse. Israel drar sig inte för att bombardera sjukhusen, FN:s skolor (dit hundratals familjer hade sökt skydd undan bomberna som faller mitt i bostadsområdena) och civila överhuvudtaget.

 

Att fortsätta prata om framtida, osäkra fredsförhandlingar “mañana” när folk dör just nu, när barn dör av splitterskador, när man saknar mediciner, vatten och mat – det borde vara förbjudet att tala om fredsförhandlingar under pågående blodbadet i Gaza.

 

Världssamfundet måste se till att ockupationsmakten Israel drar sig tillbaka och upphäver embargot av Gaza. På detta sätt kan nödvändiga förnödenheter, mat och mediciner börja strömma in. 

Ageranden från politiskt håll har precis som alltid när det gäller Israel handlat om taffliga uttalanden och ynkliga politiska utspel. Sverige har inte agerat alls, man kan t.ex. kalla hem försvarsattachén från Tel Aviv och Utrikesdepartementet borde kalla på Israels ambassadör i Stockholm för att protestera mot massakern. EU:s toppar är mer intresserade av att få igenom handelsavtalet med USA än om det som händer i Gaza.

 

Det finns dock ett litet undantag i all denna ynklighet. FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade i förrgår ja till att utreda om det begåtts krigsförbrytelser under Israel militära operation. Av 30 medlemsländer i Rådet röstade 29 ja till utredningen, endast USA röstade emot.

 

Ricardo Olivares

NT-bloggen 25 juli 2014