artikel

Allt stöd till SKOOPI

Kerstin Hildebrand (V)

SKOOPIs kongress genomfördes i år på Marieborgs Folkhögskola. Samtidigt firades föreningens tioårsjubileum. Jag fick den stora äran att hälsa välkommen under festen på fredagskvällen och sitta ordförande på kongressen på lördagen. Både jubileumsfesten och kongressen ska jag bevara som ett mycket varmt minne. En upplevelse som satt spår hos mig. Jag vill vara med och ta fram idéer och stöd från kommunen för att komma igång med socialt företagande i Norrköping. På riktigt!

Sociala kooperativens intresseorganisation är en ideell förening. SKOOPI har över 81medlemmar som är sociala arbetskooperativ styrda av sina medlemmar. Medlemmarna tillhör grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, vanligtvis med funktionsnedsättning eller andra orsaker. Organisationen bildades år 2000 och dess viktigaste uppgift är att driva intressepolitiska frågor, vara en nätverksorganisation för kooperativen och stödja medlemmarna genom utbildning, information mm.

Att lära känna ombuden väckte starka känslor hos mig. Entusiasm, självförtroendet och solidariteten jag mötte var det längesen jag upplevde. Engagemanget under kongressförhandlingarna var genuint. Vi gick igenom hela dagordningen grundligt, en grannlaga uppgift. Många av ombuden hade inte tidigare erfarenhet av kongresser. Men desto mera från att arbeta i en i grunden demokratisk organisation, där medlemmarna i de sociala företagen själva planerar och utvecklar verksamheten. Min uppgift som ordförande var att verkligen se till att alla kom till tals, att alla beslut blev tydliga och klara och fånga upp den känsla som fanns hos ombuden att vidareutveckla SKOOPI. Känslan av värme på lunchen efteråt tror jag talar för att det lyckades.

Vi behandlade flera motioner. Den kanske viktigaste motionen handlade om att påverka regeringen att förbättra villkoren för sociala företag. Ett stort hinder i starten av ett socialt företag är den totala avsaknaden av ekono­miska medel i själva starten, som exempelvis de första hyrorna och de första måna­dernas löner. Därför behöver de sociala företagen någon form av statsbidrag. Ett tätare och mer kontinuerligt kontaktnät mellan sociala företag och regering är nödvändig. Regeringen behöver få information om samhällsvinster både för män­niskan, ekonomin och samhället i stort, samt den sociala och kulturella insatsen som de sociala företagen bidrar med. Regeringen kan på många sätt bidra till att synliggöra och stödja de sociala företag som exempelvis arbetsmarknadsåtgärder, kartläggning, projektbidrag, expertis, stöd till socioekonomiska bokslut, utbildning, forskning dokumentation etc. Styrelsen fick i uppdrag att jobba med intentionerna i motionen. Ett upprop med denna innebörd antogs som avslutning på vad alla upplevde en mycket lyckosam kongress.

Som sagt en jättefin helg med starka upplevelser. Kan man leva länge på.

Kopiera länk