Rapport från Kongressen 2016

Kongressrapport – Tillsammans gör vi skillnad!

Det tog nog ungefär en vecka att smälta intrycken från Vänsterpartiets 41:a partikongress som hölls i Örebro 5-8 maj. Delegationen från Östergötland bestod av Malin Östh – Söderköping, Jonas Andersson – Valdemarsvik, Kerstin Lundberg – Motala, Peter Butros, Deniz Tütüncü och Mona Olsson – Norrköping, Förste ersättare var Jessica Eek – Linköping och så jag, Nicklas Lundström som agerade delegationsledare.

 

Kongressen 2016 4

 

Den här redogörelsen kommer främst att beröra de beslut som kongressen tog och som framöver ska vara vägledande för partiets politik. Den kommer givetvis att vara subjektiv men de flesta tyngre beslut och förändringar gentemot Partistyrelsens (hädanefter PS) linje kommer att tas upp. Jag kommer inte att redogöra för gästtalarna från bland annat RFSU och den Röda Korset eller kongressfesten utan koncentrera mig på politiken. Ni borde dock kolla in Hanna Cederins (Ung Vänster) tal för det är strålande retorik.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yf8Pdo3-1V4]
  .

Övergripande kan man säga att stämningen och moralen i Vänsterpartiet 2016 är väldigt god. Diskussionerna var sakliga, retoriken imponerande i de flesta inläggen och min upplevelse var att folk verkligen lyssnade och tog till sig av argumenten, också från dem som inte höll med i den specifika fråga som diskuterades. Och det är ett riktigt bra betyg för både ombuden och partiledningen. Mycket av anledningen till den goda stämningen är nog också politisk. Vänsterpartiet har genomdrivit verkliga förändringar i budgetsamarbetet med regeringen, samtidigt som vi inte har tvingats sälja ut vår ideologi genom att föra en omänsklig flyktingpolitik, stötta närmandet till NATO eller sälja ut klimatet och Vattenfalls kolgruvor. Detta syns också i opinionen där partiet är på väg uppåt eftersom vi nog av allt fler ses som det enda trovärdiga rödgröna partiet. Även om vår verkliga väljarpotential bör vara långt över dagens siffror.

 

Torsdag – Eko-Eko-programmet.

Överlag skulle jag säga att det viktigaste beslutet kongressen tog var att fastställa det ekonomisk-ekologiska programmet. I det har eko-eko-gruppen och PS jobbat hårt för att väva ihop vår ekonomiska politik med vår miljöpolitik, särskilt såklart klimatfrågan. Det har varit ett extremt ambitiöst och komplicerat arbete. Men min bedömning är att vi nu har Sveriges utan tvekan skarpaste och mest trovärdiga miljö- och klimatpolitik. Vi inser att staten och det gemensamma måste ha en ledande roll i omställningen och att marknaden inte kommer att kunna lösa klimatfrågan för att den helt enkelt inte klarar av långsiktig planering. Programmet (innan kongressbehandlingen) finns att läsa här:

Till Eko-Eko-programmet

Man kan säga PS fick backning på två lite större frågor gällande eko-eko. Den första och mest uppmärksammade gällde kärnkraften. Man bör dock tänka på att bägge sidorna i den debatten egentligen håller med varandra i det mesta. Alla inser farorna och de enorma kostnaderna för kärnkraften och att den måste fasas ut. Nästan alla vänsterpartister är också eniga om att klimatförändringarna är det mest akuta miljöhotet idag och att vi måste bygga ut det förnybara i samma takt som vi stänger ner kärnkraften. Det debatten stod kring var punkt 70 i programmet. Att vi inte heller skulle stänga av kärnkraften så länge den kunde leverera el med relativt lite klimatutsläpp till våra grannländer. Den skrivningen föll dock och det blir nog enklare för oss att kommunicera nu. Den svenska kärnkraften ska helt enkelt stängas ner i den takt som vi lyckas bygga förnyelsebar energiproduktion. Och det ska gå snabbt.

Den andra lite större frågan gällde så kallad CCS-teknik. Det handlar om teknik för att fånga upp och stänga in koldioxidutsläpp under marken och kan vara viktigt för exempelvis cement- och stålindustri med höga utsläpp. Därför stod det också med i Eko-eko som en teknik som kunde hjälpa till i omställningen framöver. Problemet är bara det att CCS hittills aldrig har visat sig fungera i praktiken och att det används av industrin för att verka mer miljövänlig än den är. Här röstade kongressen igenom Valdemarsviks partiförenings motion om att helt enkelt stryka stycket om CCS helt. Det är bra, självklart ska vi vara för att utveckla ny teknik som kan hjälpa oss att bekämpa klimatförändringarna. Men att särskilt lyfta fram en av de mest ifrågasatta teknikerna är ju bara onödigt.

Andra tillägg som skrevs in i eko-eko-programmet handlade om mer cykelvägar, 6-timmarsarbetsdag och samernas rättigheter. Det är ju helt och hållet vår politik såklart men man kan ju lite fundera på om allt det behövde stå i ett redan ganska långt program? Dessutom skrev ombuden in en formulering om att elnätet bör ses som en del av samhällets gemensamma infrastruktur och ägas gemensamt och skärpta skrivningar om förstatligad järnväg och järnvägsunderhåll. Avslutningsvis blev det också en ganska livlig debatt om vi skulle införa differentierad klimatskatt på livsmedel, vilket vissa kallar för ”köttskatt” även om det inte riktigt stämmer (det finns vissa sorters kött med mycket låga utsläpp). Här blev omröstningen jämn men det blev ett nej. Det tror jag överlag är bra, en sådan livsmedelsskatt behöver vi väldigt konkreta förslag för att kunna argumentera hem hos medborgarna. Och där är vi nog inte ännu.

 

Kongressen 2016 2

 

Fredag – Partiprogrammet, nya skrivningar om rasism och strategier

På fredagen diskuterade vi ändringarna i partiprogrammet. Det gällde framförallt två stora förändringar, dels ett nytt stycke om antirasism och dels en helt omskriven strategidel. Gällande den nya analysen av rasism så handlar det enligt mig mycket kortfattat om följande två huvudpunkter. För det första införs begreppet ”rasifiering”. Mänskliga raser finns ju inte i egentlig mening däremot kan det genom rasism och fördomar skapas rasifiering, där en viss samhällsgrupp som judar, muslimer eller afrikaner tillskrivs vissa egenskaper. För det andra så pratar vi nu om två olika sorters rasism eller rasifiering. Dels exkluderande rasism, där vissa ”folkgrupper” helt enkelt ska uteslutas eller sparkas ut ur landet, det är SD:s och nazisternas rasism. Sen finns det exploaterande rasism, där vissa ”folkgrupper” exempelvis ska få lägre löner eller pensioner. Det är den sortens rasism som vi sett i förslagen från borgerligheten om exempelvis lägre ingångslöner och pensioner för invandrare. Denna nya analys av rasismen antogs också av kongressen efter en hel del debatt.

Gällande de nya skrivningarna om strategier så betonar dom nu ännu tydligare att allianser och samarbeten, särskilt med fackföreningsrörelsen är avgörande för att kunna vrida politiken åt vänster. De nya strategierna är uppdaterade och användbara överlag även om jag kan tycka att de kanske är lite för långrandiga i sitt språkbruk.

Andra justeringar var bland annat att vi nu konsekvent skriver arbetsköpare istället för arbetsgivare i programmet, att bemanningsföretag ska förbjudas, att kulturpolitiken skrivs in tydligare, fler skrivningar om funkisperspektiv, tydligare analyser om HBTQ – bland annat gällande våld i nära relationer, mer om samernas rättigheter och att de är de vinstdrivande aktörerna – inte de ideella som ska bort ur välfärden. Vårt krav om en plan för införandet av 6-timmars-arbetsdag förtydligades också av kongressen. Mycket arbete med frågan är redan gjort men nu tydliggjordes det att finansiering inte enbart ska tas av löneutrymmet. Det kan bli en stor fråga i valrörelsen.

Lite överraskande skrevs det också in att det ska ges ut en ”populärversion” av partiprogrammet. Vilket kan vara välbehövligt då det bitvis är en relativt tung teoretisk text, men det blir ingen enkel uppgift för den nya programkommissionen att lösa. En annan fråga som diskuterades flitigt var rösträtt från 16 år. Det är ganska intressant då det i praktiken skulle innebära att genomsnittsåldern då man röstar för första gången blir 18 och då det blir lättare att koppla samhällsundervisningen i gymnasiet direkt till förestående val. Kongressen tyckte dock att det var att gå för långt men biföll däremot att partiet ska verka för att genomföra försök med 16 års rösträttsålder i kommunvalen.

De i mitt tycke ganska viktiga miljöskrivningar som programkommissionen lyft bort ur texten lyftes tillbaka igen av kongressen. Väldigt bra tycker jag, klimat- och miljöpolitiken ska inte delegeras till eko-eko även om det är det skarpaste dokumentet på området. Kravet om att vi aktivt ska driva frågan om en folkomröstning om EU-utträde röstades ner av kongressen. Med EU:s nästan ständigt pågående kris och en möjlig Brexit kan dock det kravet mycket väl bli aktuellt igen, inte minst till EU-valet 2019.

 

Valärenden – Tre östgötar invalda!

En får verkligen berömma årets valberedning. Samtliga förslag, partiledare, partistyrelse med ersättare, programkommission och revisorer gick igenom utan förändring. Något som absolut inte är särskilt vanligt på våra kongresser men man hade satt ihop bra förslag helt enkelt. Själv blev jag invald i Partistyrelsen vilket verkligen känns stort, nu är det upp till mig att leva upp till det förtroende kongressen gett mig.  Deniz Tütüncü valdes sedan in som ersättare, särskilt roligt var att hon fick flest röster av alla och då blev förste ersättare vilket innebär att hon kommer att tjänstgöra i princip vid varje möte (det är alltid någon ordinarie borta). Dessutom fick Lisa Strömfelt från Linköping fortsatt förtroende som revisor.

Något som också kan nämnas i sammanhanget var att det fanns en hel del debatt och motioner om att LO-arbetare behövde högre representation i partiet. Förslagen på att kvotera avslogs dock. Däremot valdes det in många LO-arbetare och fackliga företrädare till partistyrelsen och antalet riksdagsledamöter minskade.

 

partistyrelsen 2016

 

 

Allmänpolitiska motioner – om allt mellan Marx och Butler

I huvudsak under lördagen behandlade vi allmänpolitiskamotioner, och då blir debatterna av naturliga skäl alltid väldigt spretiga. Kongressen ställde sig bakom att vi vill att det ska vara lagligt att transportera flyktingar in och ut ur Sverige så länge det ej görs för profit. Vänsterpartiet vill också att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet, i ett första steg bör det införas för dem som är 70 år eller äldre. Vi vill nu också att mordbränder mot asylboenden ska klassas som terrorbrott.

Kongressombuden beslutade vidare att jourtid ska ses som arbetstid, en fråga som bland annat lyfts i Vänsterpartiet Finspång. Det skulle förhoppningsvis sätta stopp för arbetsköparnas missbruk av jourtjänstgöring då man befinner sig på arbetsplatsen men ej får full lön. Rolf Hansson från Motalas partiförening hade skrivit en motion om hur Vänsterpartiet ska förhålla sig när vi sitter i majoritet och har arbetsgivaransvar. Motionen om arbetsgivarpolicy föll på en teknikalitet men bl.a. Ulla Andersson sa från talarstolen att det är en god idé och något som PS ändå kan komma att ta fram.

Kongressen bestämde också med stor majoritet att partiet ska verka för att ta bort PKK från terrorlistan. Det stämmer ju väl med linjen vi redan har om att de olika terrorlistorna är både godtyckliga och destruktiva. Det var innan och under kongressen också mycket diskussioner kring om Vänsterpartiet borde bli tuffare i förhandlingarna med regeringen. Överlag var nog enigheten, också från PS sida, rätt stor om att det är en rimlig strategi. De motioner som fanns i frågan röstades dock ner med ganska stor marginal så Ulla Andersson kommer att ha ganska fria händer också i kommande förhandlingar.

 

Kongressen 2016 3

 

Organisation och Stadgar – Tendensfrihet och differentierade kongresser

De viktiga organisations- och stadgemotionerna hann vi med att både debattera och besluta om på söndagen. Vi kortade talartiden men alla som ville fick gå upp och debattera. Riktigt bra! Det är många kongresser då vi tvingats stryka en del motioner helt enkelt för att tiden inte räckt till, men inte denna gång!

Motionen om tendensfrihet gick inte igenom, den lyftes faktisk inte ens till votering. Lite oväntat eftersom förespråkarna kampanjat hårt för den innan kongressen. Det handlar egentligen om att få bilda egna organisationer inom Vänsterpartiet som driver egna politiska linjer. En fråga som blir ganska komplicerad stadge- och organisationsmässigt. Dock nämnde både Ulla och Jonas i sina anföranden att vi måste hitta nya sätt att bredda och organisera partiet för att fortsätta utvecklas och vara välkomnande.

PS lade redan vid förra kongressen fram ett förslag om differentierade kongresser som då bordlades. Tanken är att varannan kongress skulle vara en valkongress som främst behandlade valet och varannan skulle vara en vanlig kongress med diskussion om partiprogram och allmänpolitik. Det förslaget bifölls nu men kongressen ville bevara den allmänna motionsrätten också på valkongresserna vilket gör att det ändå torde bli snarlikt dagens ordning. Helt klart något för PS att fundera över.

Kongressen gav dessutom PS i uppdrag att ta fram ytterligare två sakpolitiska program. Ett om utbildningspolitik och ett om socialpolitik. Viktiga politikområden som tillsammans med valförberedelserna kommer att prägla partistyrelsens arbete de kommande åren.

En motion om att inventera och åtgärda tillgängligheten till våra partilokaler bifölls glädjande nog.  Det är nog flera partilokaler i Östergötland som behöver se över detta. Partiet ska också tillhandahålla ledsagning på centrala evenemang. Trots att det ju borde vara välfärdens uppgift som den dock inte klarar fullt ut idag. Kongressen skärpte även upp partiets linje gällande alkohol ytterligare. Nu är det helt enkelt totalförbud för förtroendevalda att när dom representerar partiet någonsin ta emot bjudalkohol. Även när det inte går att betala själv. Då får man dricka vatten helt enkelt.

Sist så beslutade kongressen glädjande nog om att partiet skall anordna facklig-politiska träffar och ta fram fackligt studiematerial. Mycket glädjande tycker jag. Vänsterpartiet växer kraftigt bland fackligt förtroendevalda och aktivister. Vi behöver ha något att erbjuda dem och inte minst har partiet mycket att lära av fackliga partikamrater.

 

Kongressen 2016 5

 

Avslutningsvis redovisades talarstatistiken som visade att vi för första gången uppnådde jämställdhet i talarstolen. Av ombuden var en liten majoritet kvinnor och de gjorde också 55 % av inläggen – Sannolikt den första jämställda kongressen för ett svenskt riksdagsparti någonsin!

Och sen vore vi ju inte Vänsterpartiet om vi inte redan samma dag som kongressen avslutades drog igång en ny politisk kampanj. Denna gång handlar det om ett beslut som rör våra barns framtid… Regeringen måste stänga ner Vattenfalls kolgruvor i Tyskland istället för att sälja dem vidare till samvetslösa kapitalister. Att lägga ner kolgruvorna vore den effektivaste klimatsatsning Sverige kan genomföra då de motsvarar Sveriges totala koldioxidutsläpp under flera årtionden. Med eko-eko-programmet i ryggen så går vi nu ut och delar klimatflygblad i vårsolen, låt kolet ligga!

/Nicklas Lundström, delegationsledare

 

 

Kommentarer från några av östgötaombuden:

  1. Vad tyckte du om Kongressen?
  2. Vilka var de viktigaste besluten?

 

Mona Olsson, Norrköping

  1. Kongressen var välarrangerad och debatterna livliga vilket blev till en mycket lyckad kombination.
  2. Jag är glad för beslutet att låta riksdagsgruppen verka för att hatbrottslagstiftningen ska utvidgas till att även omfatta funkofobiska hatbrott, vilket kommer att ge ett starkare straffrättsligt skydd. Jag ser också fram emot det nya socialpolitiska programmet som partiet ska ta fram, för det kommer att vara ett stort stöd för oss kommunpolitiker.

 

Kerstin Lundberg, Motala

  1. En kongress, där Vänsterpartiet hade sammanhållning och bra diskussioner, partiet mår prima!
  2. Arbetstidsförkortning blir en av partiets huvudfrågor. Eko eko-programmet är viktigt. Feminismen lika viktig som socialismen och nu även antirasismen.

 

Malin Östh, Söderköping

  1. Det var en bra kongress, gott debattklimat, skickligt presidium, med struktur och tydlighet vilket ger bättre beslut och gynnar interndemokratin. Jämn könsfördelning vad gäller talartid!
  2. Sex timmars arbetsdag, kongressen väljer annan strategi än ps, inte genom minskat löneutrymme utan minskad vinst. Bra eller dåligt? PKK ska bort från terrorlistan. Fortsatt stöd för regeringssamarbete. Vi ska inte driva folkomröstning om EU just nu.

 

Jonas Andersson, Valdemarsvik

  1. Resultatgivande, kongressen gav PS realistiska uppdrag, god & saklig debatt, proffsigt helt enkelt.
    2. Nej till CCS skrivning & behållen kärnkraftslinje, den nya kongressordningen samt nej till tendensfrihet.

Jessica Eek, Linköping

  1. Det var en konstruktiv och rolig kongress, det känns att vi arbetar tillsammans som ett parti.
  2. Eko-eko-programmet är ett jätteviktigt steg emot en ny miljöpolitik och helt avgörande för vänsterpartiets syn på frågan om klimat och ekonomi.

 

Kopiera länk