Nicklas Lundström skriver i Dagens Samhälle om dom sociala utfallskontrakten.
”Problemet med konceptet ”sociala utfallskontrakt” är att det i grund och botten bara är ett nytt sätt att plocka ut privata vinster ur välfärden genom privat finansiering av projekt.” skriver han bl.a.
Läs hela artikeln på dagenssamhälle.se här.
Läs den kopierade artikeln här nedan:
.
Sociala utfallskontrakt är vinster i välfärden
Välfärd. Norrköpings kommun och ”Leksell Social Ventures” har slutit ett ”socialt utfallskontrakt”. Det har prisats och fått uppmärksamhet som en spännande förnyelse av välfärden. Men egentligen handlar det bara om ett nytt sätt för privata företag att göra vinst på skattepengar och bryter med den svenska modellen som bygger på offentligt finansierad välfärd.
Publicerad: 20 juni 2016 kl 10:25
.
Låt mig först säga att själva projektet som ska finansieras är alldeles utmärkt. Det handlar om en satsning på utsatta barn och unga som bor i kommunala eller statliga vård- och rehabiliteringsboenden. Åtgärden innebär att man sätter ihop ett insatsteam kring varje ungdom samtidigt som man ger extra stöd med skolarbetet. Detta kommer med största sannolikhet att hindra att många av dessa unga blir återplacerade på institutioner och förbättra skolresultaten. Det är riktigt bra, särskilt för ungdomarna som får hjälp men också för att det är en ekonomiskt och socialt lönsam investering. Likaså är det ofta klokt av kommuner att då och då ta in externa metodutvecklare och utvärderare för att se till att välfärden är effektiv.
Problemet med konceptet ”sociala utfallskontrakt” är att det i grund och botten bara är ett nytt sätt att plocka ut privata vinster ur välfärden genom privat finansiering av projekt. Leksell Social satsar 10 miljoner och kan när insatsen är klar plocka ut 12 miljoner om resultatet visar att färre barn blivit återplacerade på institutioner och om deras skolresultat förbättrats. Med hela 60 ungdomar i projektet är risken att misslyckas extremt liten så jag törs redan nu påstå att hela vinsten kommer att betalas ut.
Jag har upprepade gånger frågat både majoritetspolitikerna med Lars Stjernkvist (S) i spetsen och Leksell själva ifall företaget varit med och bestämt hur mycket vinst de ska kunna plocka men inte fått något svar. Att företaget själva har så stort inflytande över sin egen vinst är inte bra och ett tydligt brott mot hur vi brukar sköta offentlig-privat samverkan i Sverige.
Att kunna plocka ut en vinst på hela 20 procent ifrån en så stabil ”kund” som Norrköpings kommun gör detta till en mycket bra affär för Leksell till extremt låg risk. Dessutom var alla partier i fullmäktige eniga om att någon extern finansiering inte egentligen behövdes eftersom Norrköpings kommun definitivt har råd att finansiera sådana projekt.
Vänsterpartiet föreslog i fullmäktige att alla 12 miljoner skulle användas i projektet istället för de 10 miljoner som kvartetten beslutade om, då hade fler fått hjälp. Det är slöseri med skattepengar helt enkelt. De ”sociala utfallskontraktet” är dessutom ett tydligt avsteg från den svenska modell med stark offentligt finansierad välfärd som statsminister Stefan Löfven vill försvara.
Förhoppningsvis börjar inte nästa privatiseringsvåg av välfärden i Norrköping. Jag tror faktiskt att de flesta kommuner är klokare och mer ekonomiska än vårt S-borgerliga styre. Det handlar helt enkelt om att 20 procent av skattekronan försvinner redan när välfärden ska finansieras, och ytterligare vinster kan dessutom tas ut av de företag som får i uppdrag att utföra projektet. Då blir det ju allt mindre kvar av den skatt medborgarna betalar och som de nog tänkte skulle gå till välfärdsverksamhet och inte till privata företags vinstmarginal.
Fotnot: Norrköpings kommun och Leksell Social Ventures fick i maj Dagens Samhälles utmärkelse Årets välfärdsförnyare.
Nicklas Lundström, kommunstyrelseledamot (V), Norrköping
Uppdaterades: 30 jun 2016