Nicklas Lundström: Fler höga trähus i Norrköping
Min motion om en Träbyggnadsstrategi för Norrköping bifölls på senaste kommunfullmäktige! Det börjar nästan bli en vana nu? Träbyggnadskonsten har en stark tradition i Sverige av naturliga skäl och nu är det dags för dess renässans. I dagens Norrköping har vi hittills bara sett ett fåtal exempel på flerbostadshus i trä.
Men i framtidens Norrköping bör de flesta hus byggas i trä – också höga flerbostadshus, parkeringshus och större samlingslokaler. Det är redan idag fullt möjligt och fördelarna är många. Det kommer att ta ett tag men en samlad träbyggnadsstrategi kan bli ett viktigt första steg och en tydlig politisk viljeinriktning.
Kanske främst är detta en klimatfråga och därmed en ödesfråga. Tillverkning och uppförande av betonghus är en av de verkligt stora utsläppskällorna gällande koldioxid, ibland beräknas sektorn ligga på omkring 10 -20% av Sveriges totala utsläpp (!). Vid byggande i trä minimeras utsläppen, ja eftersom trä binder koldioxid så blir det faktiskt en koldioxidsänka så länge husen står kvar.
En av mina favorithus i trä, ett parkeringshus(!) i Skellefteå där också körbanorna är i trä.
Det finns också starka effektivitets- och arbetsmiljöargument för att bygga mer i trä. Många byggbolag lockas av de mycket korta byggtiderna som modernt träbyggande kan ge. Väldigt mycket av arbetet görs industriellt i fabriker som sedan kan leverera färdigbyggda element eller till och med hela lägenheter som sedan snabbt byggs ihop på plats. Dessutom minskar risken för arbetsolyckor och skador när mer av arbetet sker planerat i säker inomhusmiljö.
Vidare kommer vid ökat träbyggande Sveriges kanske viktigaste råvara – skogen – att förädlas på plats i Sverige istället för att exporteras till låga priser. Detta gör att det skapas stora ekonomiska mervärden och mängder av arbetstillfällen här.
Träbyggande kan också vara en del i det avgörande arbetet med att få fram billigare hyresrätter. Med rationellt byggande, pressade byggtider och möjligheter att bygga på lätta trävåningar på redan existerande hus kan det göra nybyggda lägenheter ekonomiskt tillgängliga för alla de norrköpingsbor som har låga eller normala inkomster. Idag är det ju tyvärr som vi vet främst höginkomsttagare som har möjlighet att flytta in i nybyggen.
Jag ser fram emot att följa arbetet med att i samverkan med byggherrarna diskutera och stimulera träbyggandet i Norrköping. Detaljer som möjligheterna att ställa särkrav på trä som byggmaterial får vi diskutera vidare men åtgärder som att aktivt delta i de träbyggnätverk som redan finns på nationell nivå bör gå snabbt att genomföra. Här gäller det att sikta högt men också inse att arbetet kommer att ta tid. Min hemkommun Skellefteå är en av sverigeledarna i detta arbete så jag hoppas vi kan inspireras och föra dialog med dem.
Nu kan det verkliga arbetet kan börja!
För övrigt var det helt strålande väder på 1 maj och Norrköpingsborna strömmade till. Vi fick en hel del nya medlemmar!
Nicklas Lundström
blogg nt.se den 9 maj 2017