Internationella kvinnodagen 8 mars – 2021 och så länge det behövs
Det senaste året har varit omtumlande för oss alla och pandemin har slagit hårt mot kvinnor.
Isoleringen och den minskade rörelsefriheten möjliggör kontroll och våld inom hemmets väggar, vilket ökar risken för mäns våld mot kvinnor samt andra former av våld i nära relationer; hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld och våld mot barn och unga.
Vänsterpartiet i Finspång, Norrköping och Linköping vill med gemensamma krafter uppmärksamma Internationella Kvinnodagen även under rådande pandemi!
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför vill vi nu bjuda in till en digital manifestation, fördelad på fyra dagar:
5 mars Feministiskt uppdrag:
“Synliggör och lyft andra kvinnor”
Skriv en positiv kommentar till tre olika kvinnor på sociala medier! En kommentar som inte fokuserar på utseende, utan som har med kraft, kompetens, intelligens, kunskaper, förmågor etc. att göra.
6 mars Feministiskt uppdrag:
“Uppmana två män att vara aktiva i kampen för jämställdhet”
Uppmana två män i din närhet att gå med i organisationen Män för jämställdhet. Det ska inte behöva vara kvinnors ansvar att män ska delta i kampen för jämställdhet, men så som det tyvärr ser ut idag behöver vi påverka män och killar att bland annat bryta kopplingen mellan män och våld.
Förslag på text att skicka till de två männen:
“Hej! Jag tror att du tycker det är viktigt med jämställdhet, eller hur? Ett tips från mig är att du kan gå med i organisationen Män för jämställdhet, för att påverka män och killar att ta ansvar för att bryta kopplingen mellan män och våld.”
“Hej! Jag tror att du tycker det är viktigt med jämställdhet, eller hur? Ett tips från mig är att du kan gå med i organisationen Män för jämställdhet, för att påverka män och killar att ta ansvar för att bryta kopplingen mellan män och våld.”
7 mars Feministiskt uppdrag:
“Mejla till Jämställdhetssmyndigheten”
I dagsläget saknas viktigt statistik avseende specifikt mäns våld mot kvinnor. Mejla till Jämställdhetsmyndigheten och fråga om aktuell statistik på vad mäns våld mot kvinnor kostar samhället varje år, allt inberäknat. OBS! Inte våld i nära relationer då detta är ett bredare begrepp, utan specifikt mäns våld mot kvinnor.
Förslag på mejltext att skicka:
Förslag på mejltext att skicka:
”Hej!
Mäns våld mot kvinnor är ett fortsatt stort problem, som drabbar såväl individ som samhälle, både mentalt, socialt och ekonomiskt. Jag är därför intresserad av statistik avseende hur mycket mäns våld mot kvinnor kostar årligen. Statistiken ska gälla specifikt mäns våld mot kvinnor och de kostnader som innefattar hälsa och sjukvård, produktionsförluster, det sociala välfärdssystemet, specialiserade stödverksamheter, personliga kostnader för den våldsutsatta, rättsväsendet och rättsprocesser mm. Även svårmätbara kostnader så som exempelvis förlorad livskvalité samt ökad otrygghet och rädsla.
Vänligen,
En engagerad samhällsmedborgare som vill se ett slut på mäns våld mot kvinnor”
Mejla till följande, antingen en eller alla tre:
[email protected] – generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten [email protected] – avdelningschef, Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor
[email protected]
[email protected] – generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten [email protected] – avdelningschef, Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor
[email protected]
8 mars Feministiskt uppdrag:
“1000 fantastiska kvinnor”
Idag hoppas vi kunna komma upp i 1000 bilder och kommentarer om 1000 olika kvinnor för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen! Visst finns det en kvinna som du vill lyfta fram, uppmärksamma, tipsa om och/eller hylla? Kanske en författare, film-/ musikproducent, idrottare, politiker, instagrammare, föreläsare eller skådis? Kanske en mamma, vän, kollega eller förebild? Någon som lever nu eller någon som tidigare haft inverkan på ditt och/eller kvinnors liv.
Kommentera med bild och/eller beskrivande text under den särskilda kommentaren för ”1000 fantastiska kvinnor” i kommentarsfältet till detta evenemang!
Internationella Kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN och med rötter i den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Dagen har sedan tidigt 1900-tal till och med sent 1970-tal uppmärksammats av och förknippats med vänsterkvinnor och den kvinnliga vänsterrörelsen. Idag är den internationella kvinnodagen dock inte lika starkt förknippad med någon uttalad politisk ideologi.
Dagens huvudsakliga syfte är dock att uppmärksamma frågor som rör kvinnor samt att framlyfta de orättvisor som drabbar kvinnor negativt lokalt, nationellt och globalt. Orättvisor som skadar, skrämmer, hämmar och dödar kvinnor världen över.
Coronapandemin ökar risken för våld mot kvinnor och barn (Jämställdhetsmyndigheten)
Internationella kvinnodagen (Nordiska museet)