Kommunpolitik

JO ger V rätt om hemlig övervakning

NT avslöjade i maj 2022 att Norrköpings kommun anställt en säkerhetsutredare som bedrev systematisk dold spaning mot medborgare med ekonomiskt bistånd (tidigare kallat socialbidrag). Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström JO-anmälde detta och idag har Justitieombudsmannen utlåtande kommit och slutsatsen blev: ”Kommunstyrelsen och kompetensförsörjningsnämnden förtjänar allvarlig kritik för det som har kommit fram i min granskning.” Nicklas kommenterar:

–  Jag är glad och lättad idag, när detta avslöjades var vi i vänstern dom enda som orkade stå upp för fattiga och utsatta människors rätt till grundläggande integritet och mänskliga rättigheter. Nu får vi 100 % rätt, det är inte fritt fram att jaga fattiga hur som helst. Och det är viktigt. Sverige är en rättsstat där man inte kan övervaka människor hur som helst, och nästa gång hade jag eller du kunnat vara de som utsattes.

– Det jag förväntar mig nu är tre saker. Att kommunen inte gör om detta eller försöker sig på liknande metoder för hemlig övervakning av Norrköpingsbor. Att de politiker som ledde kommunen då och försvarade metoderna ber om ursäkt, främst då Eva-Britt Sjöberg som var ordförande i nämnden och Olle Vikmång som ledde kommunstyrelsen. Och slutligen att man underrättar de men bedrivit spaningen emot. Det framgår av JO:s granskning att de fortfarande inte ens vet att de övervakats.

–  Kommunen får också kritik för att man påstår att man inte bedrivit spaning utan bara gjort ”observationer”. Vi tyckte redan då att det var löjeväckande att hålla på med sådant ordklyveri i kommunens yttrande och också där får vi rätt. JO konstaterar torrt: ”Enligt JO kan detta inte uppfattas som något annat än vad som med normalt språkbruk kan benämnas som spaningsmetoder, som i princip är förbehållna de brottsutredande myndigheterna.”

Läs JO´s yttrande här

Kopiera länk