21 mars 2013

Sammanfattning av Styrelsemöte 21 mars 2013

 

Deniz får i uppdrag att föra talarstatistik, och mötet startar upp med ekonomin.

Lite ekonomi: Peter redogör för pengar som kommit in via obligatorisk partiskatt, frivillig partiskatt, valfonden samt övrigt. Det var i huvudsak samma redovisning som han gjorde på senaste medlemsmötet. Styrelsen diskuterar lite kring det, och beslutar att i utskick till medlemmarna vid ett par tillfällen per år påminna om att man kan betala in till valfonden, gärna för specifika utgifter eller vid tillfällen som 1 maj.

Peter och Nicklas får i uppgift att kolla upp kostnader för en del inköp, bl.a. ny högtalare, och ett tält som kan användas vid torgmöten och andra sammankomster utomhus. Det blev en kort diskussion om huruvida UV skall vara med och bekosta ny högtalare, eftersom dom använder den väldigt mycket, men eftersom frågan om hur partiföreningen skall stödja UV ekonomiskt inte ännu är avgjord, så läggs den diskussionen på framtiden.

Diskussion kring planering av 1 maj-firande: Norrköping Pride och asylgruppen vill gå med i tåget. Styrelsen beslutar att dom skall få en egen sektion eftersom dom uttryckt önskemål om det. Styrelsen tycker att ju fler som deltar desto bättre, så fler föreningar kommer att bjudas in. I år kommer vi också att ordna med försäljning av enklare mat. Föreningar som vill delta får också gärna sälja och servera mat och dryck. Peter skall undersöka om tillstånd behövs. Samtal fördes också kring vad  inkomster av försäljningen skulle gå till, men inga beslut togs och inkomsterna beräknas bli ganska små.

Ricardo och Mona berättar att frågan om LOV återigen är aktuell. Främst är det i vård- och omsorgsnämnden som frågan diskuteras då man bland annat gör en utredning kring olika former av valfrihetsreformer. Styrelsen ger Mona som kommunalråd fullt mandat att vara mycket tydlig och markera att för oss vänsterpartister är någon privatisering av äldreomsorgen inte aktuell överhuvudtaget.

Kampanjen ”prata med väljarna” är över, därför ställs datumet den 4 april in. Vänsterpartiet Östergötland kommer att arrangera ett samtal/föreläsning om FN:s kvinnokonvention den kvällen. Det är många vänsterpartister som gillar och gärna vill gå ut och prata med folk. Förslag kommer upp om att ordna flyers med information om lokala frågor och ställningstaganden, att dela ut under utåtriktade aktioner i kommunen. Lottie och Deniz får i uppdrag att komma fram med några förslag på innehåll och utseende. Frågan om LOV är högaktuell just nu. Dessutom kommer det ganska snart att komma material om 1 maj som kan delas ut.

Mona berättar om lite övrigt från korridoren, bl.a. att budgetdiskussionerna snart är igång. Därför bör en budgetgrupp utses, som Mona och Ricardo kan förankra hos. Till budgetgrupp utses Mona, Ricardo, Linda, + AU, d.v.s. Nicklas, Deniz, Peter och Annika. Frågeställningar kom upp om hur budgetförhandlingar kan gå till rent praktiskt, vem kontaktar vem och i vilken ordning läggs budgetförslag t.ex. från en nämnd kontra från korridoren. Dom som tidigare jobbat med budget berättar och förklarar lite. Medlemsmöte med budgetdiskussion föreslås bli 22 maj, beroende på vad som händer kommer det dock sannolikt att behöva diskuteras på medlemsmötet 10 april också. Ingen rapport från kf-gruppen, och inget från VSF. Ung Vänster meddelar att Saga Janse kommer att vara deras adjungerade till styrelsen.

V-caféer och möten som är på gång.  Ett öppet möte om miljöpolitik kommer att äga rum på ABF tisdag den 7 maj. Deltar gör Jens Holm. Styrelsen funderar på om det är läge att ställa in det planerade v-caféet den onsdagen men inget beslut togs. Frågan kommer att diskuteras på AU.

V-café med tema kollektivtrafiken i Östergötland blir onsdagen den 27 mars. Då deltar en tjänsteman från trafiknämnden, Rickard Widén, och vår representant i nämnden Jonas Andersson. V-caféet den 24 april kommer att ha 1 maj tema, och förslag kommer upp om att bjuda in en föredragshållare från partistyrelsen, som kan berätta om 1 maj firande tillbaka i tiden. Styrelsen ger AU i uppdrag att planera för medlemsmötet den 10 april.

Lottie och Peter utses till ABF-ansvariga och får i uppgift att se till att föreläsningar och andra möten, som partiföreningen anordnar, rapporteras in till ABF.

Övriga frågor

Ordföranden tar fram nyckellistan och försöker reda ut vilka som har nycklar och inte. Det är svårt att få klarhet och styrelsen ämnar återkomma vid varje möte för att checka av.

Beslut tas att stödprenumerera på tidningen filen. Kostnaden är 180:- per år och innebär att en intern får den feministiska och progressiva tidningen samtidigt som också partiföreningen får den.

Beslut tas att ha val till ledamot i valberedningen på medlemsmötet i maj, AU får i uppdrag att planera och komma med förslag.

Ricardo påminner om Håll ihop dagarna, den 27-28 april, och hoppas att så många som möjligt kan komma med.

Miljögruppen och Studiegruppen har lämnat in verksamhetsplaner. Kulturgruppen är vilande, förslag finns att den tillsvidare skall ansvara för planering inför kulturnatten enbart. Beslut tas att styrelsen bjuder in Maija till planeringsmöte runt detta under våren.

AU får i uppdrag att starta upp funderingar på och idéer till valplattformen, och får agera valstrategisk grupp till att börja med. Det känns angeläget att komma igång med konkret valplanering så snabbt som möjligt.

Diskussion om det praktiska med fikarutiner pågår ständigt. Styrelsen konstaterar att en utvärdering kommer att behövas men gör inga ändringar ännu.

Lottie tar upp frågan om vem och vilka som har ansvar för det som skrivs på hemsidan. Var och en ansvarar för den text man skriver under med sitt namn, och ordföranden har det övergripande ansvaret, dvs. är ansvarig utgivare. Text om ordförandes ansvar skall finnas på sidan.

Ordföranden informerar om att Centrum för Marxistiska Studier (CMS) skall starta upp verksamhet i Norrköping. Möte den 15 april kl 18.00 i partilokalen. Det är Torbjörn, Maija och Fredrik som håller i den verksamheten.

Deniz redogör för talarstatistiken. 49 kvinnor 35 män talade under mötet, 4 män och 6 kvinnor var närvarande. Det är 66% inlägg av kvinnor och 34% inlägg av män. 40 % män, 60% kvinnor var närvarande. Det blir viss diskussion och styrelsen kommer fram till att talarstatistiken måste sammanställas och följas upp med en fördjupande diskussion på något kommande styrelsemöte.

 

 Sammanfattning Lottie Broman

 

 

Kopiera länk